http://www.misseyannis.gr/wp-content/uploads/2013/07/coffee-beans-2.jpg
'

Η τελετουργια του Ελληνικου Καφε

cafe_slider

Στα παραδοσιακά καφενεία – που πλέον τείνουν να εκλείψουν- υπήρχε υπάλληλος που ασχολούταν αποκλειστικά με το ψήσιμο του ελληνικού –τούρκικο τον έλεγαν τότε- καφέ: ο ταμπής. Τα σύνεργά του ήταν η χόβολη , το γεντέκι (καζάνι με ζεστό νερό),τα μπρίκια οι τσεσβέδες το μικρό κουταλάκι-μεζούρα το αναδευτηράκι και τα φλιτζάνια. Ο ταμπής έπιανε δουλειά γύρω στις 7 το πρωί. Πριν από αυτόν πήγαινε στον καφενέ ο καφετζής που έλεγχε την φωτιά στο τζάκι, απαραίτητη για το ζέσταμα του νερού στο γεντέκι και της άμμου στην χόβολη.

Το ψήσιμο του καφέ ακολουθούσε την εξής διαδικασία. Ο ταμπής έπαιρνε το κατάλληλο μπρίκι, έβαζε τις κατάλληλες ποσότητες καφέ και ζάχαρης ανάλογα με την παραγγελία, πρόσθετε ζεστό –όχι καυτό- νερό από το γεντέκι, έβαζε το μπρίκι στην χόβολη, παρακολουθούσε το ψήσιμο μέχρι να φουσκώσει ο καφές, σέρβιρε στα φλιτζάνια και έπλενε πολύ καλά το μπρίκι.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι καφέ ήταν (σε κουταλιές καφέ και ζάχαρης):

Με ολίγη ή ναι-και-όχι (3 καφέ + μισή ζάχαρη)
Βαρηγλυκός (3 καφέ + 4 ζάχαρη)
Πολλά βαρηγλυκός (4 καφέ + 6 ζάχαρη)
Ελαφρύς γλυκός (1 ½ καφέ + 5 ζάχαρη)
Γλυκηβραστός (3 καφέ + 6 ζάχαρη, στο σερβίρισμα σηκώνεις το μπρίκι για να κάνει κάμποσες φουσκάλες)
Οθωμανικός (γλυκηβραστός με πάρα πολλές φουσκάλες)
Μέτριος (3 καφέ + 2 ζάχαρη)
Μέτριος βραστός ή βραστός-και-όχι (3 καφέ + 3 ζάχαρη με φουσκάλες)
Βαρύς σε μισό (3 καφέ + 6 ζάχαρη σε μισό φλιτζάνι – πηχτός σαν γιαούρτι)
Σκέτος (3 καφέ, καθόλου ζάχαρη)

Σημ. η κάθε κουταλιά καφέ αντιστοιχεί σε μισό κουταλάκι του γλυκού

Facebook Likes

Ωραριο Λειτουργιας

Δευτέρα:    08:00 – 15:00
Τρίτη:    08:00 – 20:30
Τεταρτη:    08:00 – 15:00
Πέμπτη:    08:00 – 20:30
Παρασκευή:    08:00 – 20:30
Σάββατο:    08:30 – 16:00